Jószolgálati Otthon Közalapítvány

Szervezet neve: Jószolgálati Otthon Közalapítvány
Települése: Dunaújváros
Tevékenységi terület: szociális és jótékonysági
Partneriskolák: Dunaújvárosi SZC Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma

A divat az igényes, esztétikus megjelenés, külsőnk rendben tartása mellett az esélyegyenlőség és érzékenyítés társadalmilag hasznos eszköze is lehet. Ezt bizonyította a Jószolgálati Otthon Közalapítvány, akik fogyatékkal élő fiatalok számára szerveztek divatbemutatót Dunaújvárosban, melybe a Lorántffy Szakközépiskolával közös pályázatuk eredményeként közösségi szolgálatukat végző diákokat is bevontak. Munkájukhoz a KÖSZ! 2015 Program adott támogatást.

Az "Egyenlő eséllyel a divat világában" mottóval meghirdetett bemutatót megelőző felkészülés célja volt a közös érzékenyítés, az elfogadás-befogadás érzésének megélése a kiválasztott középiskola tanulóinak aktív részvételével. A program szervezői arra is törekedtek, hogy a fogyatékkal élő fiatalok új ismeretekhez, jó tippekhez jussanak a modern, előnyös öltözködés és helyes sminkelés témáiban. Az előzetes tervezés és ruhakészítés során a fiatalok közösen alakították ki a produkció programját, ahol a Jószolgálati Otthon fiataljai elmondták, milyen ruhát, sminket, frizurát szeretnének.

Az ehhez kapcsolódó ruhavarrásban, fodrászatban, kozmetikai kezelésben és sminkkészítésben a diákok aktív szerepet vállaltak. A ruhákat egy nyári gyakorlaton készítették el, a díszítésben az alapítvánnyal és diákokkal együtt dolgoztak, a kiegészítőket is közösen fűzték, festették.

Egy a programban résztvevő diák így számolt be közösségi szolgálatos élményeiről: „Köszönök mindent! Köszönöm, hogy megismerhettem azokat az embereket, akikre mindig emlékezni fogok, és büszke lehetek rájuk, mert súlyos betegségük ellenére is vidám és boldog emberek. (…) ezek az alkalmak életre szóló élmények voltak, és biztos vagyok benne, hogy lesz még ilyen. Annyi szeretetet kaptam tőlük, hogy én is sokkal boldogabb lettem. A divatbemutató fantasztikus volt, (…) nagyon örültem, hogy ennyi örömet okozhattam, és én is ennyi örömet kaptam.”

Egy másik diák így fogalmazta meg tapasztalatait: „Fantasztikusan éreztem magamat velük és sokat tanultam tőlük. Megtanultam azt, hogy hogyan kell tiszta szívből szeretni minden előítélet nélkül. Azt, hogy mindennek van jó oldala, és fontosabb azzal foglalkozni, mint a szomorú dolgokkal, mert így boldogabb életet élhetünk. A megbocsátásról is sokat tanultam, hogy ne ítélkezzünk ok nélkül, hanem igenis ismerjük meg a másikat mielőtt akármit mondanánk róla.”