Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület

Szervezet neve: Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület
Települése: Debrecen
Tevékenységi terület: kulturális és közösségi
Partneriskolák: Debreceni SZC Könnyűipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája, Debreceni SZC Povolny Ferenc Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája, Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és Kollégium

A közösségi közlekedés nem csak az új évezredben gyökeresen átalakuló autóipar és mobilitás miatt aktuális társadalmi téma, hanem a városi együttélés és biztonság szempontjából is. A Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület olyan programot hívott életre, amelyen keresztül az Iskolai Közösségi Szolgálatukat teljesítő középiskolás diákok érdeklődésüknek megfelelő feladatokat találhattak ki. A program célja, hogy a diákok a feladatokon keresztül játékosan tanítsák fiatalabb társaikat, és népszerűsítsék a közösségi közlekedést is. A diákoktól a program szervezői azt kérték, hogy a játékokat az óvodás korosztályra szabva valamilyen formában jelenítsék meg a tömegközlekedést.

A pályázat három középiskolával partnerségben született meg “Játékos közlekedés!” címmel, melynek eredményeként több játékot is terveztek a középiskolások az óvodáskorúak számára. „Gyerekektől gyereknek” mottóval adták át a Debreceni Egyetem Óvodájában és a Lehel Utcai Óvodában a közlekedéssel kapcsolatos játékokat, melyhez a játékokon szereplő grafikákat részben a diákok tervezték és festették meg a Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület szervezésében.  Az óvodás gyermekek már részben felnőtt, de hozzájuk hasonló iskolás tanulóktól nagy örömmel fogadták a játékokat, a könnyed program pedig hozzájárult ahhoz, hogy később felelősen vezető és közlekedő felnőttekké váljanak.

A Debreceni SZC Povolny Ferenc Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolájának diákjai faanyagból játszható vasúti terepasztalt és kirakós játékok alapanyagait készítették elő. Az alapanyagok és hobby dekor anyagok felhasználásával pedig a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és Kollégium diákjai készre munkálták és megfestették a játékokat.

Szintén a pályázat keretében 2016 nyarán a Debreceni SZC Könnyűipari Szakképző Iskolája és Speciális Szakiskolája diákjai közösségi szolgálatuk keretében ovisoknak szóló, mesés témájú rajzokat terveztek, majd saját maguk felfestették a Homokkerti Pitypang Óvoda két termének belső falaira. A rajzokon az óvoda jelképei, mesefigurák és közösségi közlekedéssel kapcsolatos járművek, vonatok kerültek megörökítésre.

A programokon több mint negyven diák vett részt, ez összesen több mint 500 órányi közösségi szolgálat teljesítését jelenti, melyet a KÖSZ! 2015 Program segítségével valósítottak meg.