Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület

Szervezet neve: Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület
Települése: Debrecen
Tevékenységi terület: környezet- és természetvédelmi
Partneriskolák: Debreceni Szakképző Centrum Könnyűipari Szakképző Iskola és Speciális Szakiskola.
Debreceni Szakképző Centrum Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola.
Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola

”Az én megállóm!”

A Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület 2008 óta, a térségben egyedüliként foglalkozik a közösségi közlekedés népszerűsítésével, és a döntéshozatali folyamatokban az utas-érdekvédelemmel. Céljuk, hogy a közösségi szolgálatos fiatalok munkájukkal és példamutatásukkal jobban sajátjuknak érezzék, és jobban megbecsüljék a közterületen elhelyezett eszközöket, épületeket.

Az egyesület által szervezett program előkészítése során felmérést végeztek, hogy milyen, az egyesület céljainak és alaptevékenységének megfelelő önkéntes feladatokra van igény a diákok, illetve a debreceni lakosok részéről. Ennek eredményét felhasználva éltek a KÖSZ! Program adta lehetőségekkel és elindították “Az én megállóm!” című programot, amelynek célja, hogy a megállóhelyeket, vasútállomásokat szebbé, egyedivé, otthonosabbá tegyék felhívva ezzel a figyelmet a közösségi közlekedés fontosságára.
A diákok a közösségi szolgálat keretében lefestették a debreceni vasútállomáson az I. és II. vágány közötti életvédelmi kerítést. A diákoknak lehetősége nyílt saját maguk által tervezett grafikák elkészítésére is, amelyeket molinókra festve a két vágány közötti kerítésre függesztettek ki. A rajzokon Debrecen nevezetességei, valamint közösségi közlekedéssel kapcsolatos járművek kerültek megörökítésre.

Emellett a diákok a debreceni Dorottya utca autóbusz-megállóhelyen lévő fedett utasváró felújításában is segítettek. Az utasváró oldalfaláról eltávolították a leváló régi festékdarabokat, felvették a harcot a kisebb rozsdafoltokkal majd átfestették váró oldalfalát kívülről és belülről.

A program minden várakozást felülmúlt: a meghirdetést követően egyre népszerűbb lett. Összesen hét iskola 44 diákja vett részt a feladatok megvalósításában, akiknek személyenként 11-25 órányi közösségi szolgálat elvégzését tudta biztosítani az egyesület. Ez összesen több mint 500 órányi közösségi szolgálat teljesítését jelenti. Az elvégzett feladatok, a közös munka mind az egyesület tagjai, mind a diákok számára hasznos volt, hiszen mindannyian új tapasztalatokkal gazdagodtak.