Aranykapu Közművelődési Közhasznú Alapítvány

Szervezet neve: Aranykapu Közművelődési Közhasznú Alapítvány
Települése: Győr
Tevékenységi terület: kulturális és közösségi
Partneriskolák: Krúdy Gyula Gimnázium és Két Tanítási Nyelvű Középiskola,
Deák Ferenc Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola

Mátyás király udvarában – építő játszótér

Második éve szervezett nyári táborokat az Aranykapu Közművelődési Közhasznú Alapítvány Győrben a 6-12 éves gyerekeknek. A táborok kapcsán Mátyás király korába kalandoztak: a gyerekek a közösségi szolgálatos diákok segítségével felépítették a korabeli élet egy-egy kiemelten fontos épületét raklapokból és más faanyagokból. Mindhárom táborban közel 120 gyerek vett részt.

A tábor létrejöttében és lebonyolításában fontos szerepet vállaltak a gimnazista segítők. Egyikük, Bálint így mesélt a táborról: „Nekem nagyon tetszett a tábor hangulata, hogy a gyerekek megtanultak a szerszámokkal bánni. Sőt nekem is hatalmas tapasztalatszerzés volt, ezelőtt én sem fúrtam, csavaroztam. A gyerekek meg nagyon jól érezték magukat.”

Az önkéntesek a táborokra egy játékfoglalkozás, egy kézműves foglalkozás és egy próbaépítés segítségével készültek. Fontos szerepet vállalt a táborban, Dr. Cseh Tamás, építész, aki megtanította a gyerekeket, hogyan kell magukra, a másikra, és a szerszámokra vigyázni.

Tamás második éve segít önkéntesként az Aranykapu Közművelődési Közhasznú Alapítvány nyári táboraiban. Bár tavaly, a közösségi szolgálat miatt, kötelességből jelentkezett, egy nap munka után összebarátkozott a csapattal és a gyerekekkel. Idén már barátságból, szabadidejében ment el segíteni.

Az építő játszótér koncepciója az élményszerű pedagógián alapszik. A tábor célja, hogy a gyerekek megismerjék a régi korok kultúráját, mesterségeit, szokásait, játékait. A cselekvés kulcsszerepű ennél a célcsoportnál, mert ez a korosztály azon túl, hogy szeret alkotni, a tevékenységen keresztül könnyebben is tanul, ismereteket szerez és így a tábor során számos képességüket is fejlesztik. Emellett a gyerekek megtanulnak csoportként együttdolgozni. Ebben segítették őket az önkéntes diákok.