Nagyon jó tapasztalatszerzési lehetőség a diákok számára
CIVIL SZERVEZETEKNEK
Sikeres hazai és nemzetközi tapasztalatok alapján 2012-ben Magyarországon is bevezették középiskolás diákok számára az Iskolai Közösségi Szolgálatot. 50 óra közösségi szolgálat teljesítése kötelező minden olyan középiskolás diák számára, aki 2016. január elsejét követően jelentkezik érettségi vizsgára.

A civil szervezeteknek és a lehetséges fogadó intézményeknek kulcsszerepe van abban, hogy ez a pedagógiai program megvalósulhasson.

A közösségi szolgálat nagyon jó tapasztalatszerzési lehetőség a diákok számára, akik kapcsolatokat építhetnek, megismerhetik a civil szervezetek és az önkéntes munka világát. Kialakulhat és fejlődhet bennük az empátia, szolidaritás, megtapasztalhatják a társadalmi összefogás fontosságát. Olyan élményben lehet részük, amely motiválhatja őket a további önkéntes tevékenységre.
Annak érdekében, hogy elősegítsük a közösségi szolgálat sikeres megvalósulását, a MOL Új Európa Alapítványa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel együttműködésben pályázati programot indított KÖSZ! Program címmel.
A KÖSZ! Program célja, hogy támogassa a helyi civil szervezetek és oktatási intézmények összefogásával megvalósuló új iskolai közösségi szolgálati projekteket.

Tudnivalók a pályázatról

A KÖSZ! Programban civil szervezetek, egyházak, egyházi szervezetek vagy egyházi fenntartású intézmények pályázhatnak, amelyek ún. fogadó szervezetként közreműködnek a közösségi szolgálat megvalósításában.

A KÖSZ! Program keretében támogatást igénylő programoknak minden szempontból meg kell felelni az iskolai közösségi szolgálattal kapcsolatos elvárásoknak. Ezek közül a legfontosabbak:
  • megfelelő mentor (IKSZ koordinátor) megválasztása
  • együttműködési megállapodás megkötése az oktatási intézménnyel
  • diákok felkészítése a közösségi szolgálatra, majd a tapasztalatok feldolgozása
  • a közösségi szolgálat teljesítésének megfelelő dokumentálása
A projekteknek valós helyi igényt kell kielégíteni.

A pályázatban támogatás igényelhető a tervezett programmal kapcsolatban felmerülő költségekre, így azokat nem a fogadó szervezetnek kell fedeznie. Az elnyerhető támogatás vissza nem térítendő hozzájárulás, amelyet a nyertesek előfinanszírozásként kapnak meg. A támogatás felhasználásáról a projekt befejezését követően pénzügyi és szakmai beszámolót kell a pályázónak benyújtani.

A következő költségtípusokra kérhető a támogatás:
  • anyagköltség, fogyóeszköz (pl. festék, ceruza, papír, kézműves eszközök és alapanyagok, kertészeti eszközök, könyvek, hangszerek, élelmiszer stb.);
  • kommunikációs és dokumentációs eszközök (pl. fényképezőgép, dvd, cd, pendrive, diktafon, nyomdai költségek stb.);
  • utazási vagy szállítási költség;
  • mentor (IKSZ koordinátor a civil szervezetnél) költségei (a projekt összköltségének max. 25% megbízási díjként, vállalkozói szerződés keretében vagy bérként kifizetve).

A törvény értelmében a közösségi szolgálatot teljesítő diákoknak meleg étkezés és egyéb anyagi juttatás, költségtérítés NEM nyújtható és fizethető ki, ilyen tételeket a projekt költségvetése nem tartalmazhat. (Gyümölcs, védőital, édesség elfogadható. Étkezések tekintetében ezalól a tábori, egész napos programok kivételt képeznek, amikor a közösségi szolgálatos diákok a résztvevőkkel közösen étkeznek.)

2-3 fős csoportok is benyújthatnak már pályázatot, ez az ún. kisprojekt.
De várjuk egész osztályok közösségi szolgálatának pályázatát is (nagyprojekt).

A projektek 2017. március 1 – november 30. között valósulhatnak meg.
illustration illustration illustration
Amennyiben ismer olyan oktatási intézményt, amely nyitott az együttműködésre, hívja fel a figyelmét a pályázat nyújtotta lehetőségre!
Tervezzék meg közösen, milyen közösségi szolgálatra tudják meghívni a diákokat 2017-ben!

A program iránt érdeklődő iskolák az OFI adatbázisából érhetők el.
KÖSZ! Program bővebb információ és pályázat benyújtás

Ha kérdése van, segítségre van szüksége, itt talál meg bennünket:
info@ujeuropaalapitvany.hu; www.facebook.com/ujeuropaalapitvany
Infovonal: (0640) 180 280 (munkaidőben)

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet oldalain további útmutatót talál a közösségi szolgálat előkészítéséhez, érzékenyítő program szervezéséhez:
www.kozossegi.ofi.hu; kozossegi.szolgalat@ofi.hu;
www.facebook.com/kozossegi.szolgalat